Отчаяни опити за бягство - военни в Кабул прехвърлят жени и деца през оградата

С изстрели и насилие се сблъскват тълпите от хора, опитващи се да влязат в летището в Кабул

21.08.2021 | 14:05 Редактор: Десислава Атанасова

Отчаяните опити за бягство от Афганистан продължават. А следващата седмица ще има извънредно заседание на Г-7 заради кирзата в района.

С изстрели и насилие се сблъскват тълпите от хора, опитващи се да влязат в летището в Кабул. Американски военни прехвърлят жени и деца през оградата. Гледки, трудни за възприемане. 

Вече цяла седмица афганистанци, мнозина от които сътрудничили на НАТО, се опитват да напуснат страната, завладяна от талибаните. Американката от афганистански произход Джина Абауи е мечтаела да се върне у дома, а сега да си тръгне. 

"Да се върна тук беше сбъдната мечта. Да видя планините. И сега е най-тъжният ден, не мога да си представя да си тръгна, но това се налага", разказва  Джина Абауи.

Талибаните са завардили района около летището, а натовските войници входовете му. Те не смеят да отворят вратите, за да не нахлуят хилядите, които чакат спасение. Някои от тях размахват документи, които се надяват да им осигурят пътя извън страната.

На този фон американският президент заяви, че е постигнат значителен напредък по отношение на евакуацията на американци и техни афганистански съюзници от летището в Кабул. 

"Около 6000 войници са на терена в Афганистан, за да осигурят сигурност на пистите на летището в Кабул. Извършва се един от "най-големите и най-трудните въздушни превози в историята", заяви Джо Байдън. 

Той подчерта, че ще направи "всичко възможно", за да гарантира безопасно заминаване на цивилни и представители на неправителствени и женски организации. Той беше категоричен, че решението Съединените щати  да се изтеглят от страната, е правилно. 

Повече вижте в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК