Долината на петте лъва: Как хората от Панджшир успяха да се предпазят от талибаните

Единственият достъп е през тесен проход

20.08.2021 | 10:15 Редактор: Жаклина Иванова
Долината на петте лъва: Как хората от Панджшир успяха да се предпазят от талибаните

Набързо талибаните превзеха Афганистан. Само в долината Панджшир хората са решени до последно да се борят срещу радикалните ислямисти. Това място, сякаш откъснато от страната, открай време живее различно.

През уикенда талибаните окончателно поеха властта в Афганистан. Единствено в долината Панджшир, само на 150 километра североизточно от Кабул, все още оказват съпротива. Там се намират вицепрезидентът Амрула Салех и министърът на отбраната Бисмила Мохамади.

"Никога и при никакви обстоятелства няма да се преклоня пред терористите талибани. Никога няма да предам своята душа и наследството на моя командир и лидер - легендарният Ахмад Шах Масуд", съобщи Салех, който претендира за президентския пост, откакто президентът Ашраф Гани напусна страната.

Панджширската долина, наричана още Долината на петте лъва, неведнъж е играла решаваща роля в историята на Афганистан. Географски тя е напълно защитена от останалата част от страната. Единственият достъп е през тесен проход, създаден от река Панджшир, който може лесно да бъде отбраняван. Повечето от около 150-те хиляди жители на долината принадлежат към етническите групи на таджиките, докато по-голямата част от талибаните принадлежат към пущуните.

Долината е известна и със своите съкровища: смарагди, които в миналото са били използвани за финансиране на съпротивата. Преди идването на власт на талибаните, едноименната провинция Панджшир многократно е настоявала за повече автономия от централното правителство. Долината успява да защити своята независимост както по времето на съветската окупация (1980-1985 г.), така и при първото управление на талибаните (1996-2021 г.). По време на управлението, подкрепяно от НАТО (2001-2021 г.), Панджшир беше един от най-сигурните региони в цялата страна.

Историята на самостоятелността на долината Панджшир е свързана с харизматичния и известен в цял Афганистан Ахмад Шах Масуд. Роденият през 1953г. Ахмад Шах получава прозвището Масуд ("Щастливеца") през 1979 г. Тогава той започва своята борба срещу комунистическия режим в Кабул и Съветския съюз и се превръща в един от най-влиятелните муджахидински командири в страната, пише DW.

След изтеглянето на Съветския съюз през 1985 г. в Афганистан избухва гражданска война, която талибаните накрая печелят. Но Масуд успява заедно със своя Обединен фронт да отблъсне талибаните и да запази контрола над Панджшир и над почти цялата североизточна част на Афганистан до границата с Китай и Таджикистан.

Масуд също е последовател на консервативния ислям, но се опитва да създаде демократични институции и вярва, че жените трябва да са равнопоставени в обществото. Целта му е да бъде създаден един обединен Афганистан, в който етническите и религиозни граници се размиват. Същевременно обаче правозащитната организация "Human Rights Watch" обвинява Масуд и неговите войски в тежки нарушения на човешките права по време на битките около Кабул.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК