Байдън: Талибаните са в екзистенциална криза, няма да изместят приоритетите си

"Талибаните са изправени пред екзистенциален избор за това как останалият свят ще гледа на тях", посочи президентът на САЩ

19.08.2021 | 18:00 Редактор: Жаклина Иванова
Байдън: Талибаните са в екзистенциална криза, няма да изместят приоритетите си

"Талибаните са изправени пред екзистенциален избор за това как останалият свят ще гледа на тях след военната им победа в Афганистан", заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от АФП.

"Мисля, че преминават през някаква екзистенциална криза, дали искат да бъдат признати от международната общност като законно правителство", уточни Байдън в интервю за ABC News, излъчено в четвъртък.

Президентът на САЩ прогнозира, че въстанието, което издържа повече от международните сили, ръководени от САЩ, и вече несъществуващото подкрепено от Запада афганистанско правителство след 20-годишна война, сега ще се сблъска с различни проблеми.

Докато талибаните са мотивирани от мощен ислямистки дневен ред, "те също се интересуват дали имат храна за ядене, както и дали имат доходи. Те се интересуват дали могат или не могат да държат заедно обществото", каза още Байдън.

Американският президент, който защитава хаотичния изход на окончателните американски войски, чужденци и афганистански съюзници след победата на талибаните, заяви, че не смята, че талибаните ще изместят приоритетите си, предаде БГНЕС.

"От друга страна, не съм сигурен, че бих предвидил настоящите сцени, в които лидерите на талибаните си сътрудничат с американската армия, за да осигурят безопасно преминаване към евакуацията на американските граждани", коментира още Байдън.

"Ако антиамерикански терористични групи като "Ал Кайда" се възстановят в контролиран от талибаните Афганистан, САЩ запазват способност да реагират и да ги извадят от подобно положение", подчерта той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК