Афганистан няма да бъде демокрация, лидерът на талибаните взема върховната власт?

Най-малко трима убити и 12 ранени по време на протест

19.08.2021 | 07:20 Редактор: Искра Ангелова

Ситуацията в Афганистан ще обсъдят днес външните министри от Г-7 , а за утре е предвидено извънредно заседание по темата на първите дипломати от НАТО. Същевременно ООН вече изтегля хуманитарните си работници от страната.

Преди часове високопоставен представител на талибаните заяви, че има вероятност начело на Афганистан да застане управляващ съвет, но по-скоро държавната власт ще бъде съсредоточена във върховния лидер на талибаните. Сигурно е обаче, че страната няма да бъде демократична и ще се управлява според законите на шариата.

По-рано президентът на Афганистан Ашраф Гани обяви, че преговаря за завръщането си и обясни, че е напуснал родината си, за да избегне кръвопролитие и огромна катастрофа. Гани напусна Афганистан в неделя, след като талибаните окупираха столицата Кабул.

Във видеообръщение към нацията той потвърди, че се намира в Обединениете арабски емирства, както и че възнамерява да се върне, за да продължи с усилията за възстановяване на справедливостта в Афганистан.

Междувременно американският президент Джо Байдън потвърди позицията си, че не смята изтеглянето на контингента от Афганистан за грешка.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК