Меркел vs Лукашенко: Беларус продължава да изпраща бежанци

Германският канцлер определи действията на режима на президента като опит за натиск върху ЕС

18.08.2021 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова

Беларус продължава да изпраща бежанци към Полша и прибалтийските страни. Германският канцлер Ангела Меркел определи действията на режима на президента Александър Лукашенко като опит за натиск върху Европейския съюз, а Полша изпрати стотици войници на границата си с Беларус, за да подкрепи граничарите.

Видеозапис от беларуско-литовската граница свидетелства за политиката на Минск групи от бежанци да бъдат изтласквани на чужда територия умишлено. На кадрите се вижда как 12 беларуски граничари навлизат нелегално в Литва, докато превеждат мигрантите. 

Над 4 000 души са преминали нелегално в Литва тази година. За сравнение през 2020 - броят им е 100. Вилнюс обвини беларуския прездиент Алексанъдр Лукашенко, че организира бежанския натиск заради санкциите наложени от Европейския съюз. Такова мнение изрази и германския канцлер Ангела Меркел.

"Президентът Лукашенко използва бежанците, например от Ирак, за да води хибридна кампания за подкопаване на сигурността. Разбира се, ние осъждаме това по най-категоричен начин", отсече Меркел.

Освен в Литва - бежански поток от Беларус има и към другите прибилатийски републики, както и към Полша. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК