Редица държави в Европа въвеждат изискването за "здравен пропуск"

От утре във Франция пропускът ще бъде необходим за посещения в ресторантите и кафенетата

08.08.2021 | 20:22 Редактор: Жаклина Иванова
Редица държави в Европа въвеждат изискването за

Удостоверения за ваксинация или преболедуване на Ковид-инфекция биват изисквани за посещения на обществени места във все повече европейски държави.

От утре във Франция "здравен пропуск" ще бъде необходим и за посещения в ресторантите и кафенетата, при пътуване с автобус, влак или самолет, както и в болниците. Подобно е покритието на "зеления пропуск" и в Италия, като от 1 септември действието му ще бъде разширено и за вътрешните полети, железопътния транспорт и някои фериботни линии.

В Австрия мярката е в сила за ресторанти, хотели и спортни центрове, а в Дания - за фризьорските салони и спортните центрове. В Германия отделните провинции решават какви да бъдат ограниченията, като в някои се изисква здравен документ за хотелите, кината и спортните зали.

В Испания системата е подобна, като северната провинция Галисия наскоро стана първата, която въведе здравен пропуск за барове, ресторанти и нощни клубове в населените места с най-много заразени.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран обяви смекчаване на приложенията на здравния пропуск, след като близо четвърт милион французи протестираха в различни градове срещу тази мярка.

Повечето демонстрации, проведени в над 100 града във Франция в събота, протекоха мирно. При отделни сблъсъци с полицията са били задържани 35 протестиращи, информира БНР.

По-малки по мащаб протести срещу задължителния здравен пропуск се състояха и в Рим, Милано и Неапол. "Зеленият паспорт" е задължителен за посещаване на кина, музеи и закрити спортни зали, както и за хранене в затворени помещения на ресторанти.

През последното денонощие в Италия бяха регистрирани близо 7000 нови случая на коронавирусна инфекция.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК