Пожарът в Атина: Унищожени къщи и хиляди евакуирани

Димът от огъня покри почти цялата гръцка столица

04.08.2021 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Унищожени къщи и евакуирани хора заради горските пожари в Атина. В две предградия на гръцката столица все още продължава борбата с пламъците.

Повече от 500 пожарникари прекараха нощта в борба с горските пожари в северните предградия на Атина. Пламъците тръгнаха от предградието Варибоби и бързо се разпространиха в съседни населени места, унищожавайки къщи и коли. Хиляди бяха принудени да напуснат домовете си. 

"Справихме се с изключително труден пожар в условия на изключителна жега. Слава Богу, няма човешки жертви, а системата за евакуация работеше образцово", заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Димът от огъня покри почти цялата гръцка столица. Хората бяха продупредени да не отварят прозорците си. Разгарянето на стихията идва след дни на екстремни горещини в страната. Живакът надхвърли 40 градуса. 

Температурните рекорди и сушата доведоха до пожари и на други места в Гърция. Продължава борбата с пламъците на остров Родос. Поради тежката ситуация, в която се намира страната, беше отправено искане за помощ към Европейския механизъм за гражданска защита. Кипър е изпратил пожарникари.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Много е страшно когато има пожар. Това си е бедствие! Сигнализирай за неуместен коментар