Ще страда ли Великобритания за българските строители и шофьори?

Свободните работни места за шофьори са над 100 000

03.08.2021 | 20:58 Редактор: Елеонора Танева
Ще страда ли Великобритания за българските строители и шофьори?

През последните седмици фокусът беше върху стотици хиляди хора, на които беше наредено да бъдат изолирани поради потенциален контакт с болни от Ковид-19. И ако икономиката започна да се освобождава от оковите на пандемията, истинското въздействие на дефицита на работна ръка става все по-очевидно.

В покрайнините на шотландския град Кирколди има много нови къщи, които са напът да бъдат завършени. Към оградата по периметъра са прикрепени два големи банера с мобилен номер и надпис "необходими са зидари".

На правителствения уеб сайт са описани браншовете, в които има недостиг на работна ръка. Сред тях са учени и инженери, уеб дизайнери, архитекти и заварчици. Професиите, изброени в списъка, отговарят на условията за получаване на виза за квалифициран работник.

Броят на строителните работници от Европейския съюз във Великобритания е намалял наполовина през последните четири години. Инвеститорите, които са уволнили служители в началото на пандемията, се борят да ги наемат обратно, информира bloombergtv.bg. 

Други индустриални групи твърдят, че браншът изисква по-специално преработватели на храни, работници в мрежите за доставки на дребно и инженери по отоплителни инсталации. Според Асоциацията на автомобилния транспорт броят на свободните работни места за шофьори на камиони е достигнал 100 000.

Министерството на транспорта заяви, че не планира да въведе краткосрочна виза за шофьори на тежкотоварни автомобили, а вместо това смекчи правилата, за да позволи по-дълго време за шофиране и да финансира обучението.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК