Търговското споразумение след Brexit не работи, мрачен сценарий пред британския бизнес

Призовават Обединеното кралство и ЕС да се върнат на масата за преговори

14.04.2021 | 09:37 Редактор: Тодор Петров
Търговското споразумение след Brexit не работи, мрачен сценарий пред британския бизнес

Изминаха 100 дни откакто Обединеното кралство се раздели с най-големия си търговски партньор, а Brexit се оказа пагубен за много британски износители, които сега настояват правителството да предприеме спешни мерки за предотвратяването на бъдещи загуби.

"Призоваваме Обединеното кралство и ЕС да се върнат на масата и да създадат решения, които намаляват търговските бариери и дават шанс на износителите", заяви в изявление съизпълнителният директор на Британската търговска камара Хана Есекс.

Kогато британският премиер Борис Джонсън обяви търговското си споразумение след Brexit на 24 декември, обеща, че страната ще бъде свободна да сключва търговски сделки по целия свят, като същевременно продължава безпроблемно да изнася стоки и услуги на пазара на Блока с 450 милиона потребители, припомня CNN.

Сделката между Великобритания и ЕС обаче се оказа лоша за търговията, а също така допринесе за скорошното насилие и нарастващ гняв в Северна Ирландия.

Проучване сред над 1000 британски бизнес лидери, проведено от EY и London First в края на февруари, установи, че три четвърти от компаниите са се сблъскали с трудности след края на преходния период за Brexit, като половината очакват те да продължат в дългосрочен план.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК