Ковид-19 причинява сърдечносъдови усложнения при всеки осми пациент

В проучването са участвали 86 742 пациенти

03.08.2021 | 11:27 Редактор: Юлия Христова
Ковид-19 причинява сърдечносъдови усложнения при всеки осми пациент

През първите две седмици след преболедуван Ковид-19 значително се увеличава рискът от развитие на опасни сърдечносъдови заболявания, пише списание „The Lancet”.

Учени от шведския университет в Умео са сравнили честотата на остър инфаркт на миокарда и исхемичен инсулт при хора с Ковид-19 и членове на контролна група, в която били включени пациенти с подобни проблеми, но без коронавирус. Шведските изследователи установили, че Ковид-19 увеличава риска от развитие на подобни заболявания около три пъти. Тази зависимост се запазвала, отчитайки възрастта, пола и социално-икономическите фактори.

В проучването са участвали 86 742 пациенти, което е най-мащабното подобно изследване, подчертават авторите.

По-рано в същото списание бяха публикувани резултати от проучване, според което най-честите усложнения след заразяване с коронавирус са бъбречните, регистрирани при около 25% от случаите, респираторните – 18%, и системните – 16%.

Почти при всеки осми пациент се наблюдават сърдечносъдови усложнения – 12%, както и невропатологиите, стомашно-чревните и бъбречните.

По данни на Световната здравна организация, от сърдечносъдови заболявания всяка година в света умират повече от 17 милиона човека. Специалистите смятат, че около 80% от преждевременните инсулти и инфарктни могат да бъдат предотвратени, предава БГНЕС.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК