Гърция, Италия и Турция горят - редица държави изпращат самолети на помощ

Обвиниха Ердоган, че липсата на техника за гасене е довела до разрастването на стихията

02.08.2021 | 13:38 Редактор: Тодор Петров

Продължава борбата с пожарите в Гърция, Турция и Италия. В Турция опитите за потушаване на огнената стихия навлязоха в своя шести ден.

За броени часове зелените хълмове на малкото турско курортно селище Чокертме в провинция Мугла бяха унищожени от огнената стихия. Пламъците предизвикаха паника сред местните и туристите.

Част от хората напуснаха района с личните си автомобили, други бяха изведени с лодки и яхти. Пожари продължават да бушуват и на други места. Все още не е овладяна огнената стихия в Мармарис. Невиждани са нанесените щети от огъня в района на Анталия. Най-тежко там беше засегнат град Манавгат. 

Трагедията по средиземноморското и егейското крайбрежие на Турция провокира критики към президента Ердоган. Той беше обвинен, че липсата на техника за гасене на пожари е довела до разрастването на стихията. 

Редица страни изпратиха самолети, за да се овладее бедствието. Европейският съюз също обяви, че ще помогне. 

Горски пожари продължават да бушуват и в Гърция. След стихията на полуостров Пелопонес, пламна и Родос. Два специализирани самолета и три хеликоптера са изпратени на острова за борба с пламъците. На много места беше прекъснато електричеството, а две села бяха евакуирани. 

Тежка остава обстановката и в Италия. Обща 240 пожара бушуват в страната. Сериозна е ситуацията на остров Сицилия. Пламъците достигнаха до град Катания и принудиха част от местните да напуснат домовете си.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК