Някои държави спират безплатните тестове, за да стимулират ваксинацията

Във Франция ще се изисква т.нар. здравен пропуск за влизане в заведения

02.08.2021 | 10:10 Редактор: Юлия Христова
Някои държави спират безплатните тестове, за да стимулират ваксинацията

Край на безплатните PCR и антигенни тестове и ограничаване на достъпа до конкретни услуги за неваксинирани - тези решения вземат все повече правителства в Европа, за да стимулира имунизацията срещу Ковид-19.

Кипър например, едновременно отмени масовото безплатно тестване за коронавирус и увеличи местата, където задължително се изисква “безопасен пропуск”. За да се сдобият с такъв, неваксинираните вече трябва да плащат от джоба си за тест 2 пъти седмично. Определената от властите максимална цена за изследването е 10 евро.

“Безопасният пропуск” пък ще е задължителен за достъп до всички места на закрито и открито, където могат да се събират повече от 10 души.

"Държавата предоставя безплатно ваксина за всички граждани и след като имат възможност да се ваксинират, те няма да се нуждаят от бързи тестове. Но тъй като те самите са решили да не получат ваксината, смятаме, че е тяхно задължение да платят бързите тестове”, обясни здравният министър Михалис Хаджипанделас.

Германското правителство също обмисля да прекрати безплатните антигенни тестове за коронавирус, след като достатъчно германци бъдат ваксинирани, съобщи в. “Билд”. От 1 август всички пътуващи за страната трябва да представят отрицателен тест, документ, че са за преболедували, или че са ваксинирани. Мярката не важи за децата под 12-годишна възраст.

Германия промени и начина, по който ще категоризира страните - “зони с висок риск” и “зони с вирусни вариации”. Пристигащите от първата група страни, които нямат ваксина, подлежат на 10 дни карантина, а от втората зона - на 14-дневна карантина.

Съгласно нов закон във Франция ще се изисква т.нар. здравен пропуск за влизане в заведения, за пътуване в някои влакове и със самолет. Оспорваната промяна обаче върви ръка за ръка с края на безплатните PCR тестове за местните жители и туристите.

Надеждата е, че това ограничение ще направи ваксината по-предпочитан и по-евтин вариант за всеки искащ достъп до пътувания или до развлекателната индустрия. Законът подпали масови протести в Париж през уикенда, пише "24 часа". 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години