За да стимулират ваксинацията - премахват безплатните тестове! Ето къде

Неваксинираните ще плащат тест 2 пъти седмично, за да получат "безопасен пропуск"

01.08.2021 | 08:06 Редактор: Елеонора Танева
За да стимулират ваксинацията - премахват безплатните тестове! Ето къде

От днес правителството в Кипър премахва масовото безплатно тестване за коронавирус в нов опит да засили ваксинацията. В същото време също от днес се увеличават местата, където задължително се изисква тест като част от "безопасния пропуск". 

Гражданите вече ще си плащат бързите тестове, предоставяни досега безплатно от здравното министерство. Максималната им цена е 10 евро.

26 милиона евро е платило досега правителството за бързи тестове. 

Само за последните две седмици в Кипър са направени близо 885 хиляди бързи теста, колкото е цялото му население. От последния "безплатен" ден се възползваха 94 хиляди души.

"Държавата предоставя безплатно ваксина за всички граждани и, след като имат възможност да се ваксинират, те няма да се нуждаят от бързи тестове. Но тъй като те самите са решили да не получат ваксината, смятаме, че е тяхно задължение да платят бързите тестове", обясни здравният министър Михалис Хаджипанделас, цитиран от БНР.

Неваксинираните вече трябва да плащат от джоба си за тест 2 пъти седмично, за да получат "безопасен пропуск" ("SafePass"). 

Той удостоверява ваксинация, преболедуване на вируса или 72-часов тест. Задължителен е за достъп до всички места на закрито и открито, където могат да се събират повече от 10 души.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК