Червена лампа: Коронавирусът не само повтаря, но и потретва

Всяко ново заразяване протича по-сложно, показва практиката на д-р Евгений Тимаков

31.07.2021 | 15:54 Редактор: Елеонора Танева
Червена лампа: Коронавирусът не само повтаря, но и потретва

Случаите на повторно заразяване с коронавирус в Русия не надвишават 1% в Русия. Но в тази статистика попадат само официалните случаи. 

"Не съм виждал в нашата болница нито един пациент, който вече е имал потвърден Ковид-19 с от компютърна томография или лабораторна диагностика, който да се разболее втори път", казва реаниматорът Сергей Царенко, заместник-главен лекар на 52-ра Градска клинична болница в Москва.

Той уточнява, че има пациенти, които преди време са имали лека клинична картина, а понякога и положителен PCR тест, но не са били 100% диагностицирани. Затова не спадат в статистиката за повтарящ се Ковид-19. 

Практиката на д-р Евгений Тимаков показва, че коронавирусът не само повтаря, но и потретва при едни и същи хора.

"В моята практика имаше около десет случая, когато човек се разболя от коронавирус за трети път, а около 20% от пациентите ми се разболяха за втори път", споделя медикът пред ТАСС. При повечето от тези пациенти Ковид-19 се потвърждавал от симптоми и антитела.

Евгений Тимаков казва, че в около половината от случаите второто или третото разболяване при неговите пациенти е протекло по-тежко. 

До това се стига, тъй като при първото или второто заравяне хората са изкарали вируса в по-лека форма, не са потърсили лекарска помощ, а и не са създали достатъчно антитела.

Затова Министерството на здравеопазването на Русия препоръчва ваксинация шест месеца след преболедуване. 

37-годишната Юлия, нейния съпруги 4-годишното им дете имали леки симптоми на Ковид-19 през септември 2020 г. Направили си бързи тестове, които се оказали положителни. Изкарали вируса с хрема, кашлица и отпадналост. Загубили обоняние за седмица. 

През януари, докато били на гости на своите родители, се заразили повторно. Този път са имали треска, задух, отпадналост, болка в ставите. Обонянието изчезнало да повече от месец. "И до днес обаче ванилията мирише на лимонова кори", споделя Юлия. Която вече се е ваксинирала.

"След като преминах два пъти през Ковид-19, мога да кажа, че не съм готова да се заразя отново, дори в лека форма", категорична е тя.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Отдавна се убедих, че в медиите се пише това, което се поръча.Моята ЛЛ няма случай на заразен повторно с ковид. Познавам я. Знам, че когато говоря с нея, говоря с реален лекар с реални пациенти. Какво ли не се измисля и тиражира, за да си прокарат ваксините, които са още по-малко изследвани и проучени от ковид. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 5
Албена
преди 2 години
Поредната лъжлива статия.....спокойно пак е пропаганда, не вярвайте -лъжа е. Сигнализирай за неуместен коментар
1
13 rate up comment rate down comment 3
Наблюдател
преди 2 години
Ужасно глупава статия. Загубих си времето. Сигнализирай за неуместен коментар