Жестокост: Все повече жени в Пакистан са обезглавени, изнасилени, разстреляни

Премиерът обвинява жертвите, че сами предизвикват насилниците си

30.07.2021 | 15:04 Редактор: Елеонора Танева
Жестокост: Все повече жени в Пакистан са обезглавени, изнасилени, разстреляни

Насилието срещу жени е широко разпространено в Пакистан, но последната вълна от убийства шокира обществото в ислямската република.

Само преди дни 27-годишната Нур Мукадам, дъщеря на бившия пакистански посланик в Южна Корея, беше брутално убита в Исламабад. Твърди се, че предполагаемият похитител, Захир Замир Джафер, е бил неин познат. Според полицията той е застрелял Мукадам, след което я е обезглавил.

Наскоро в южната провинция Синд мъж изгори съпругата си жива. Същия ден в Шикарпур друг застреля жена си, леля си и двете си непълнолетни дъщери. Трийсетгодишна жена, изнасилена и намушкана с нож в събота в град Равалпинди, почина от раните си на следващия ден. 

Според правозащитници за това рязко нарастване на насилието е виновно усещането за безнаказаност. 

"Мъж, наръгал дванайсет пъти с нож млада адвокатка, наскоро беше оправдан от съда. Каква поука трябва да си извадят от това онези, които упражняват насилие срещу жените?", попита бившата депутатка от провинция Балохистан Ясмин Лери.

Насърчават ли духовниците мъжете да се държат насилнически с жените?

"Ислямските духовници тълкуват религиозното учение по начин, който създава у мъжете впечатление, че на тях им е позволено да бият жените си. Освен това те поощряват браковете между непълнолетни и с непълнолетни момичета и наставляват жените да се подчиняват на мъжете си, дори когато последните издевателстват над тях". Това твърди активистката от Лахор Шазия Кан пред DW.

Според министър-председателя Имран Кан, жертвите сами са си виновни за насилието.

Миналия месец консервативният премиер предизвика бурно негодувание с коментарите си, които внушават, че жените сами са виновни за сексуалното насилие срещу тях. "Когато жената е разголена, това предизвиква мъжете, освен ако не са роботи", каза Кан в телевизионно интервю.

Консервативните кръгове в страната стоварват вината за сексуалното и физическо насилие срещу жени върху "западната култура".

Бившата депутатка Самия Рахил Каази заяви, че в скорошните инциденти са замесени хора, отдалечили се от ислямското учение. "В случая с Нур Мукадам, предполагаемият извършител е атеист, повлиян от Запада", казва тя. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК