fallback

Учени: Ковид-19 повишава около 5 пъти вероятността от проблеми с паметта

Около 82% от пациентите впоследствие имали и други здравословни проблеми

29.07.2021 | 19:30 Автор: Десислава Атанасова

Норвежки медици са установили, че тежки и леки форми на коронавирусна инфекция повишава с около пет пъти вероятността от дългосрочни проблеми с паметта дори месеци след оздравяването. Резултатите от изследванията са публикувани в научното списание "JAMA Network Open”.

Наблюденията ни показват, че дори осем месеца след възстановяването, проблеми с паметта при бивши носители на Ковид-19 се проявяват значително по-често, отколкото при здрави доброволци. Освен това, около 82% от пациентите, които се оплакват от влошаване на паметта, са имали и други проблеми със здравето, пишат учените.

Медици под ръководството на Арн Соорас от университета в Осло са провели едно от първите дългосрочни наблюдения с цел проучване на начина, по който се променя паметта при пора, прекарали различни форми на коронавирусна инфекция.

Наблюденията показали, че всяка форма на заразяване със SARS-CoV-2 повишава значително вероятността от появата на дългосрочни проблеми с паметта. В сравнение със здравите доброволци, бившите носители на Ковид-19 са се оплакали от подобни проблеми 4-5 пъти по-често, дори осем месеца след възстановяването си, съобщава БГНЕС.

Учените установили, че около 82% от пациентите впоследствие имали и други здравословни проблеми и се оплаквали от влошена способност за концентрация. Подобни проблеми не са регистрирани сред участниците от контролната група или са се проявявали съвсем рядко.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback