Бум на продажбата на играчки, цените им растат

Barbie и Hot Wheels продължават да се харесват и на новите поколения деца

28.07.2021 | 23:13 Редактор: Искра Ангелова
Бум на продажбата на играчки, цените им растат

Цената на акциите на Mattel нарасна с 8,3% по време на следборсовата търговия във вторник, след като компанията отчете резултати за второто тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите, предвид продължаващия бум на покупките на играчки, пише Bloomberg.

Вторият по големина производител на играчки в света обяви, че приходите му са скочили с 40% до 1,03 млрд. долара, надвишавайки средната прогноза за 875,8 млн. долара по данни на Bloomberg. Mattel отчете печалба от 3 цента на акция, като се изключат някои елементи. Това е над очакваните от анализаторите 6 цента на акция загуба.

Главният изпълнителен директор Инон Крейц повиши годишната прогноза, заявявайки, че приходите ще се увеличат с 12 до 14 на сто. Компанията очаква 875 млн. до 900 млн. долара печалба преди данъци, лихви и амортизация. Приходите през следващата година и през 2023 г. ще нараснат със среден едноцифрен процент, допълва той, а EBITDA ще надхвърли 1 млрд. долара през 2022 г.

"Бележим растеж във всички региони и във всички основни категории", посочва Крейц в интервю, цитиран от Investor.bg.

Резултатите показват, че марки като Barbie и Hot Wheels продължават да се харесват и на новите поколения деца. Глобалните разходи за кукли са скочили с 51%, а тези на играчки превозни средства – с 68%.

Продажбите на играчки отбелязаха спад в началото на пандемията, но през втората половина на миналата година започнаха да се покачват, тъй като родителите търсеха начин да развличат децата си по време на блокадите, когато прекарваха повече време у дома. В понеделник конкурентът Hasbro заяви, че приходите му от продажби са скочили с 54% до 1,32 млрд. долара през второто тримесечие.

От своя страна, Mattel работи по подобряването на рентабилността си чрез свиване на разходите и други стъпки. EBITDA е нараснала повече от четири пъти до 130,6 млн. долара през тримесечието.

Цената на акциите на Mattel достигна 22,25 долара по време на следборсовата търговия. От началото на годината стойността на книжата на компанията е нараснала с 18%, а тази на Hasbro – с 8,4%.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК