Суша, бури, наводнения: Природните стихии са взели над милион жертви

Тези бедствия ще зачестяват, предупреждава Световната метеорологична организация

25.07.2021 | 16:19 Редактор: Здравко Черкезов

Засушаванията, бурите и наводненията са причинили смъртта на повече от един милион души по света. А заради климатичните промени тези природни бедствия ще зачестяват, предупреждава Световната метеорологична организация.

Това бедствие сякаш няма край: нови поройни дъждове причиниха отново огромни щети в Южна Белгия. Преди десетина дни наводнения причиниха смъртта на най-малко 36 човека, сега в провинция Намюр отново бяха нанесени огромни щети, информира DW.

В град Динант на река Маас има унищожени къщи, автомобили и цели пътни отсечки, много хора отново са били евакуирани. От град Брабант, южно от Брюксел, има земни свличания. Но и на север също има поражения – в провинция Антверпен много къщи са наводнени. За пострадали и жертви засега не се съобщава.

По данни на Световната метеорологична организация (СМО) над един милион души по света са убити от суши, бури, наводнения и екстремно високи температури през последните пет десетилетия.

От 1970 до 2019 година засушаванията са отнели живота на 650 000 души, бурите - на 580 000, а наводненията са причинили смъртта на 59 хиляди души. От екстремни температури са починали 56 000 души.

Промените в климата изострят положението

От гледна точка на причинените щети бурите са най-тежката природна катастрофа, довела до щети в размер на 440 милиарда евро. Следват наводненията с щети от 100 милиарда евро. Най-скъпата природна катастрофа от последните 50 години в Европа са били наводненията в Германия през 2002 година – най-вече по Елба. Събитията от 2019 година още не са анализирани.

Отдавна е ясно, че промените в климата допълнително влошават ситуацията, каза генералният секретар на СМО Петери Талас. В Германия - както се видя от последните събития - както и в другите европейски държави зачестяват поройните дъждове и показват, че нито един земен регион не би могъл да бъде пощаден. И неотдавнашните невиждани жеги в Северна Америка също със сигурност произтичат от измененията в климата.

Нараства рискът от наводнения

"Поройните валежи все по-често са признаци за измененията в климата", каза Талас. "Атмосферата се затопля все повече и съдържа повече влага, което означава, че когато се разразят бури, вали повече и рискът от наводнения нараства."

Заглавна снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК