ЮНЕСКО: Стоунхендж може да загуби статута си на световното наследство

Причината за това е изграждането на автомобилен тунел в близост до него

25.07.2021 | 13:25 Редактор: Юлия Христова
ЮНЕСКО: Стоунхендж може да загуби статута си на световното наследство

ЮНЕСКО предупреди британските власти, че мегалитната структура на Стоунхендж може да загуби статута си на световното наследство. Причината за това е изграждането на автомобилен тунел в близост до него, разкри в."Гардиън".
 
Организацията изтъкна, че въпреки статутът на забележителния обект, британското правителство продължава да използва аргумента и подчерта още, че увеличаването на дължината на тунела не е оправдано поради финансови разходи.
 
ЮНЕСКО отбелязва, че през 2022 г. Стоунхендж ще бъде обявен за критично застрашен. Каменната конструкция ще престане да бъде със статут на световното културно наследство, ако проектът на тунела не бъде спрян.


 
Великобритания все още има време да преразгледа тунела, преминаващ близо до паметника. В момента съд в Обединеното кралство разглежда жалба от активисти, които оспорват законността на строежа. 
 
По-рано друг британски обект, Ливърпул - градът на моряците и търговците, беше изключен от списъка на световното наследство. Това стана заради мащабна реконструкция на пристанището на града, която наруши автентичността и целостта на съоръжението.


 
Стоунхендж е загадъчна каменна структура и се намира в графство Уилтшър. Представлява един от най-известните археологически обекти в света. За изграждането му, което е започнало около 2600 г. пр. Хр., са били използвани големи скални блокове и донесени отдалеч сини камъни от диабаз, което е доста твърда вулканична скала, пише dnes.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК