Разкриха загадката на Стоунхендж

Камъните действали като усилвател и причиняват ехтене, за да подобрят речта и музиката в церемонии

03.09.2020 | 23:29 Редактор: Георги Камарашев
Разкриха загадката на Стоунхендж

Огромните изправени камъни във външния кръг на Стоунхендж действат като усилвател и причиняват ехтене, за да подобрят речта и музиката в церемонии, провеждани хиляди години преди появата на съвременната акустика. Това сочи ново изследване, за което съобщава "Лайф Сайънс".

Драматичните звукови ефекти, включително повтарящото се ехо, са били непознати за повечето хора, които се събирали там, казват изследователите, въпреки че някои от тях може да наблюдавали подобни ефекти в пещерите и в каньоните.

Констатациите помагат да се обясни част от дългогодишната мистерия на археологията – какъв ефект са имали древните обекти и сгради, като каменни кръгове, погребални камери и древни храмове, върху звуците.

В случая на Стоунхендж, който е построен за пръв път преди около 5000 години в равнината Солсбъри в Югозападна Англия, "усилването е подпомагало речевата комуникация, а реверберацията (отражение на звукови вълни в затворено помещение или ограничено пространство – бел. прев.) е подобрявала музикалните звуци", пишат изследователите.

Проучванията им се основават на подробни проучвания на геометрично точен мащабен модел с размер една дванадесета от размера на Стоунхендж, както вероятно е изглеждал и звучал по време на разцвета си, преди около 4200 години.

Водещият изследовател Тревър Кокс, професор по акустично инженерство в университета в център "Селфорд" близо до Манчестър, Англия, и колегите му, са прекарали няколко месеца в изливане на мазилка, смесена с пластмаса, в 3D отпечатани форми, за да изваят общо 157 камъка – около два пъти повече, отколкото са останали днес, предаде БГНЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК