Япония и Франция настояват за равен достъп по света до ваксинация срещу Ковид-19

Двете страни подчертаха необходимостта от мащабни, ефективни и бързи действия

24.07.2021 | 16:05 Редактор: Юлия Христова
Япония и Франция настояват за равен достъп по света до ваксинация срещу Ковид-19

Френският президент Еманюел Макрон и японският министър-председател Йошихиде Суга отбелязаха в съвместно изявление днес, че е важно да се осигури равен достъп по света до ваксинация срещу Ковид-19, предаде ТАСС, като се позова на Елисейския дворец.

"Що се отнася до справедливия достъп до ваксини в целия свят, двете страни подчертаха необходимостта от мащабни, ефективни и бързи действия", посочиха в изявлението Макрон и Суга, които се срещнаха в Токио.

Според тях "това включва подкрепа за усилията за разработване, производство и въвеждане на ваксини, методи за лечение и провеждане на тестове"

"Двете страни изразиха надежда, че ситуацията с Ковид-19 ще се подобри, и изтъкнаха, че е важно да има равен достъп до ваксини", беше посочено в изявлението.

В него беше отбелязано, че "Франция е потвърдила своето намерение да предостави 244 милиона долара за международния механизъм Covax, а Япония - 1 милиард долара".

"Франция потвърждава своя ангажимент да предостави 60 милиона ваксинни дози, а Япония - около 30 милиона дози, включително в рамките на Covax", заявиха двете страни.

Те също така подчертаха, че "биха искали международният обмен, включително деловите и студентските пътувания, да се възобновят възможно най-скоро".

Макрон пристигна вчера на двудневно посещение в Япония, за да присъства на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Токио.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК