Антивирусен препарат може да се окаже ефикасен срещу вариантите на Ковид-19

Очаква се медикаментът да се прилага и подкожно

23.07.2021 | 23:25 Редактор: Елеонора Танева
Антивирусен препарат може да се окаже ефикасен срещу вариантите на Ковид-19

Novartis разработва антивирусен препарат за подкожно прилагане. Компанията разчита на успеха на иРНК технологията при ваксините.

"Логично възниква въпросът дали тя няма по-широко приложение. Но това все още е на етап оценка. За нас е по-важно е другата технология на  малка интерферираща РНК, за която получихме одобрение в Европа, надявам се скоро и в САЩ, за лечение на сърдечносъдови заболявания. Това е един от най-важните проекти заложени в компанията – лекарството наречено Lequio", коментира Вас Нарасимхан, изпълнителен директор на Novartis.

Заедно с Molecular Partners компанията разработва нова технология, която се прицелва в шипестия протеин и позволява да се повлияят множество различни варианти на вируса. 

"В предклиничните изследвания стана ясно, че тя е успешна срещу всички досега съществуващи варианти. В момента тече фаза 3 от изпитванията и очакваме крайните резултати в рамките на третото тримесечие. Интересното при този медикамент е, че той може лесно да се произведе в огромно количество, а надяваме се и с много ниска цена", уточни Нарасимхан, цитиран от bloombergtv.bg.

Обмисля се разработването на вариант за подкожно приложение, който да е достъпен в държавите с нисък и среден доход.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК