Медицински пробив в Израел, разработиха силно лекарство срещу Ковид-19

Били са необходими само три инжекции за ден, за да се нормализира нивото на насищане с кислород, посочиха медиците

18.07.2021 | 15:18 Редактор: Жаклина Иванова
Медицински пробив в Израел, разработиха силно лекарство срещу Ковид-19

Първият етап от тестовете за ново лекарство за Ковид-19, базирано на използването на стволови клетки, е успешно завършен в клиниката "Rambam" в Хайфа, Израел, съобщиха разработчиците на новото лекарство пред РИА Новости.

Според тях са били необходими само три инжекции за ден, за да се нормализира нивото на насищане с кислород и значително да се подобри състоянието на пациентите. Сега експертите преминават към втория етап на тестване.

Според главния изследовател Томер Бронщайн, компанията Bonus BioGroup Ltd от много години изследва стволови клетки за отглеждане на костна тъкан от тях за използване в пластичната хирургия и ортопедията. Изследванията показват, че лекарството на основата на стволови клетки може да бъде изключително ефективно при лечението на Ковид-19.

"Стволовите клетки имат свойството да нормализират имунната система. Можем да кажем, че те работят като спешна помощ в тялото. Например, ако има увредена тъкан, тези клетки могат да я възстановят. Те могат да възстановят увредената тъкан, като нормализират имунната система. Именно това свойство използваме, когато се опитваме да излекуваме цитокиновата буря в тялото по време на коронавирус. Ние не използваме тези клетки в първоначалния им вид, правим някои промени в тях - малки, но те помагат да се засили ефекта срещу възпалителни процеси в тялото на пациента“, подчерта Бронщайн.

Според изследователите стволовите клетки се вземат от здрави хора, обработват се в биореактор по специална технология, правят се необходимите промени в клетките, като целият процес на подготовка отнема около 10 дни. Лекарството се прави под формата на инжекция, която се инжектира подкожно, предаде БГНЕС.

"Във всяка такава доза има милиони обработени стволови клетки с невероятен потенциал за лечение. По време на клиничните изпитвания видяхме, че безопасността на нашето лечение е задоволителна. Второ, видяхме какъв невероятен ефект има нашето лекарство", добави още Бронщайн.

На първия етап от изследването лекарството е тествано върху няколко пациенти с коронавирус в тежко състояние, които са били със сериозни хронични заболявания. Според експертите състоянието на всички пациенти се е подобрило в рамките на 24 часа и след третата доза от лекарството състоянието се е нормализирало.

"В първата фаза на клиничните изпитвания в болницата в Хайфа, новото лекарство показало способността да облекчава цитокиновите бури, да нормализира имунната система и да предотвратява тежки последици от болестта", посочи провелият тестовете в клиниката д-р Шади Хамуд.

"Ще ви цитирам думите на пациентите. Те казаха, че им се е случило чудо. Някои от тях не можеха да спят в продължение на седмици, беше им много трудно да дишат. Изведнъж те казват, че могат да спят, да дишат и дори да ходят, когато ден преди това не са могли да извървят и крачка", уточни медикът.

Данните от компютърна томография на пациентите, участващи в експеримента, извършени преди, непосредствено след и един месец след въвеждането на новото лекарство, показват, че лекарството ефективно лекува пневмония.

В момента изследователите преминават към втората фаза на изпитванията, която ще се проведе в Израел с участието на 60 тежко болни от коронавирус. След завършване на втората фаза ще започне третата, в която ще участват около 300 пациенти от различни страни по света.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
1 rate up comment rate down comment 0
Сес
преди 2 месеца
"Граждански контрол",как да стане,като "гражданите",не знаят даже кой орган,къде се намира,камоли да разбират нещо от биотехнологии. За това слушам и чета"тъпотий" всеки ден,резултат от "гражданско" неразбиране и необосновани страхове. Ако "гражданите" на света,бяха стояли повече в час по биология и химия, щяхме да сме забравили за пандемията вече. Възможно е някой да се е "намесил" в направата на ковид-19,но това не значи,че всички учени са против човечеството,тъкмо обратното. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 0
до номер 2
преди 2 месеца
Ами истината е в детайлите - виж някой сайт за статистика като ourworldindata или wordlometer и ще видиш че до пристигането на делта варианта, в Израел на практика няма коронавирус. И това без спазването на каквито и да е мерки. А след делтата, "новата вълна" е с размер една десета от предишната. Така че точно Израел е отново пример за това, че ваксините са достатъчно ефективни, дори за новя вариант. Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 2 месеца
Такааа... Да уточним! Израел бяха първата държава в света постигнала цялостна имунизация! Такаааа... Ккаво се случи скоро-ам масово заразяване отново, въпреки имунизираното население!!! Такааа... Сега пък супер лекарство! Май не са много баламите, а?!?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
био-технологии
преди 2 месеца
"Според изследователите стволовите клетки се вземат от здрави хора, обработват се в биореактор по специална технология, правят се необходимите промени в клетките, като целият процес на подготовка отнема около 10 дни" - Точно по такъв начин е "обработен" нормален корона-вирус, за да се получи сегашния SARS-Cov2. Трябва да има граждански контрол над всички био-технологични лаборатории по целия свят. Сигнализирай за неуместен коментар