Ракетен обстрел до президентския дворец в Кабул

Талибаните нямат никакво намерение и воля за мир, заяви Гани

20.07.2021 | 12:21 Редактор: Елеонора Танева
Ракетен обстрел до президентския дворец в Кабул

В района на президентския дворец в Кабул е имало нападение с ракети, те не са засегнали сградата. Атаката е станала малко преди афганистанският президент Ашраф Гани да произнесе реч по случай големия мюсюлмански празник Курбан байрам.

"Ракетите са паднали извън строго охранявания периметър на двореца, няма пострадали", каза говорител на вътрешното министерство.

Абдула Абдула, вторият по важност човек в афганистанската властова йерархия, е бил в сградата на президентския дворец по време на ракетното нападение. Вчера той се върна от преговори с талибаните в Катар.

Автомобил, паркиран в близка пресечка, е напълно унищожен. Според полицията на него е имало пускова установка, от която са били изстреляни ракетите. Засега никой не е поел отговорност за нападението, информира БТА.

"Талибаните нямат никакво намерение и воля за мир. Ние показахме, че имаме намерението и волята за мир и направихме жертви в името на мира", подчерта афганистанският президент в речта си.

Президентският дворец се намира в така наречената Зелена зона, която е оградена с високи бетонни стени, предпазващи от взривове, както и с бодлива тел, а околните улици са затворени.

Атаката беше извършена на фона на почти приключилото окончателно изтегляне на силите на САЩ и НАТО от Афганистан.

Гани разкритикува решението на правителството си от миналата година да пусне на свобода 5000 талибани, за да могат да започнат мирни преговори. "Това беше голяма грешка, която само увеличи силата на бунтовниците", заяви президентът.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК