Вашингтон анализира прекратяването на конфликта в Афганистан

Афганистанските сили за сигурност се борят с пролетна офанзива на талибаните

25.06.2021 | 23:31 Редактор: Юлия Христова
Вашингтон анализира прекратяването на конфликта в Афганистан

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон прави анализ дали талибаните са сериозни за прекратяването на конфликта в Афганистан, и добави, че опитите за силово връщане на контрола над страната противоречат на усилията за мир, предаде Ройтерс.

Блинкън, който е на посещение в Париж, призна, че нападенията на талибаните срещу афганистанските сили за сигурност се засилват в навечерието на планирани разговори във Вашингтон между президента Джо Байдън, афганистанския президент Ашраф Гани и бившия политически опонент на Гани Абдула Абдула.

Мирният процес е в застой. Афганистанските сили за сигурност се борят с пролетна офанзива на талибаните, застрашаваща няколко столици на провинции. В помощ на правителствените войски бяха мобилизирани етнически милиции.

"Анализараме много внимателно ситуацията със сигурността на терена в Афганистан, както и това дали талибаните изобщо са сериозни за мирно решение на конфликта", каза Блинкън на обща пресконференция с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан. "Но действия, целящи обратното превземане на страната със сила, разбира се, са напълно несъвместими с постигането на мирно решение."

През април Байдън реши да изтегли всички американски войски до 11 септември. Оттогава боевете между подкрепяните от САЩ афганистански сили за сигурност и талибаните рязко се ожесточиха. По оценки на Пентагона талибаните контролират 81 от 419-те окръжни центъра в Афганистан, пише БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК