Стотици са загинали в битка с талибаните в Афганистан

120 военни и 65 цивилни са сред жертвите на нападенията

29.04.2021 | 22:08 Редактор: Никола Симеонов
Стотици са загинали в битка с талибаните в Афганистан

Над 100 души от афганистанските сили за сигурност са били убити през последните две седмици на фона на рязко засилване на нападенията на талибаните след обявеното от САЩ изтегляне на американските войски до 11 септември, заявиха официални представители, цитирани от Ройтерс.

Висши афганистанки представители заявиха, че талибаните демонстрират сила и се опитват да завземат територия, докато чуждите войски се изтеглят.
Според двама висши официални представители около 120 души от афганистанските сили за сигурност, 65 цивилни и над 300 бойци на талибаните са загинали, а десетки са били ранени, при боеве в цялата страна през последните 15 дни, предаде БТА.

Говорител на вътрешното министерство заяви, че талибаните са извършили поне шест самоубийствени атентата и няколко целенасочени убийства и са заложили 65 крайпътни бомби срещу правителствените сили за сигурност.

Т

ой добави, че над 60 цивилни са загинали, а 180 са били ранени. Говорителят не съобщи данни за жертви, дадени от правителствените сили за сигурност, каквато е обичайната практика.
При операции са убити десетки бойци на талибаните, включително няколко командири, каза той.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид отхвърли твърдението на правителството, че групировката е причинила цивилни жертви, и добави, че те са били следствие на въздушни и сухопътни операции на афганистанските сили. Той не пожела да коментира данните за жертвите сред талибаните и силите за сигурност.

Този месец президентът Джо Байдън обяви, че на 1 май САЩ ще започнат окончателното си изтегляне от Афганистан, което ще приключи до 11 септември. Съюзниците от НАТО се съгласиха да бъдат изтеглени и чуждестранните войски под командването на алианса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК