Путин с предложение към Байдън за координирани действия в Афганистан?

Целта е била да се обменя информация с помощта на дронове в руските бази

17.07.2021 | 17:52 Редактор: Десислава Атанасова
Путин с предложение към Байдън за координирани действия в Афганистан?

По време на срещата на върха в Женева Владимир Путин е предложил на американския си колега Джо Байдън да координират действия около Афганистан, пише руският вестник "Коммерсантъ", позовавайки се на собствени източници.

Според съобщения в медиите руският президент е излязъл с инициатива за използване на военни бази в Таджикистан и Киргизстан за контрол на ситуацията в Афганистан. Целта е била да се обменя информация с помощта на дронове в руските бази.

Както отбелязва един от източниците, американците със сигурност биха приели подобно предложение, ако не бяха преследвали други задачи, но все още няма отговор по този въпрос, съобщава агенция "Фокус".

Специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад отказа коментар. Няма потвърждение за тази информация и от Кремъл.

В Афганистан е налице продължителна конфронтация между правителствените сили и талибаните, които завзеха значителни територии в селските райони и започнаха офанзива срещу големи градове. Нестабилността нараства на фона на обещанията на американските власти да завършат изтеглянето на техния контингент от тази страна до 31 август.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК