Истински кошмар в Германия и Белгия - жертвите и изчезналите са десетки

Продължават спасителните операции за търсене на оцелели след наводненията

16.07.2021 | 07:30 Редактор: Десислава Атанасова

Расте броят на жертвите на наводненията в Западна Германия. Загиналите вече са най-малко 80, а десетки са в неизвестност вследствие от наводненията, предизвикани от лошото време, в района през последните дни.

Продължават спасителните операции за търсене на оцелели с участието на полицаи, военни и над 2500 доброволци.

Армията разчиства пътища от свлачища и паднали дървета с тежка техника, а хеликоптери евакуират хората, които са намерили убежище по покривите на къщите си. Засегнатите от наводненията ще получат федерална помощ, съобщи германският канцлер Ангела Меркел, която определи последиците от стихията като "катастрофални".

До 11 души нарасна броят на жертвите на наводненията в южната част на Белгия, които се оказаха най-тежките за последните 20 години. В Белгия в голяма част от Валония е обявено извънредно положение. Там рухнаха къщи в Пепинстер, след като придошлата река наводни града, а жители от 1000 домакинства бяха евакуирани. На места водата стига до кръста.

В тежка ситуация са и няколко провинции във Фландрия. Придошлите реки нанесоха поражения и на много къщи в южната нидерландска провинция Лимбург, наложи се евакуация на домове за възрастни.

Няма данни за пострадали български граждани при наводненията в Германия и Белгия, съобщиха от Министерството на външните работи. Мисиите ни продължават да следят ситуацията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК