Делта все по-близо до България: До две седмици ще бъде доминиращ в Словения

Щамът се разпространява 70-80% по-бързо от класическия Алфа вариант

15.07.2021 | 15:47 Редактор: Десислава Атанасова
Делта все по-близо до България: До две седмици ще бъде доминиращ в Словения

В Словения до момента са потвърдени 200 случая на по-заразния щам Делта на коронавируса и се смята, че той може да стане доминиращ в рамките на една до две седмици, съобщават медиите в Любляна.

Последните данни от оторизирани лаборатории показват, че в Словения са потвърдени 200 случая на щама Делта, от които 66 случая са потвърдени през седмицата от 27 юни до 4 юли и 70 случая през предходната седмица.

Резултатите са от пробите, взети от стотици словенски зрелостници, заразени с Ковид-19 в Испания.

"Щамът Делта все още не е доминиращ в Словения, но е във фаза на експоненциален растеж, така че може да надделее над другите варианти в рамките на една до две седмици," каза епидемиоложката Матея Логар.

Според нея щамът Делта се разпространява 70-80 процента по-бързо от класическия Алфа вариант и причинява заболяването по-рано, тъй като симптомите се развиват за по-малко от пет дни след контакта със заразения човек, съобщава БГНЕС.

Словенското правителство продължава да предупреждава, че през есента може да последва нова вълна от епидемията поради нови варианти и недостатъчна ваксинация.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Това е заради ваксините. Колко още специалисти трябва да обяснят, че по време на епидемия не се ваксинира, за да не се създават мутации? Те ти сега! Сигнализирай за неуместен коментар