Проф. Христова: Няма да избегнем вълната от Делта варианта, прекаралите Ковид-19 не са защитени

Директорът на НЦЗПБ обясни защо е важно да се ваксинираме точно сега

07.07.2021 | 21:16 Редактор: Тодор Петров

43 случая на Делта варианта на коронавируса са установени от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогеномно секвениране.

Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова заяви в студиото на предаването "Денят ON AIR", че става дума за последните 95 секвенирани проби, като голяма част от тях са насочено подбрани. 

"Още при PCR теста имаме данни, че не се държат като алфа варианта у нас. В никакъв случай процентът на Делта варианта в нашата страна не е 40 и няколко. Трудно е да се каже, но при всички случаи е под 30%. Още месец - 50%, и още месец - 75%", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Христова подчерта, че Делта вариантът много бързо набира скорост и няма как да го избегнем. Много по-лесно се предава и навсякъде измества циркулиращите в момента варианти.

"В четвъртата вълна със сигурност ще бъде доминиращ, но вярвам, че тя няма да е с толкова много заболели като при третата. Тези, които са го изкарали, не са напълно защитени, но само част от тях ще заболеят", прогнозира директорът на НЦЗПБ.

Доказаните случаи на южноафриканския вариант у нас в момента са два, потвърди проф. Христова.

"Като за доброволна ваксинация в нашата страна 15% не е малък процент, защото с с грипни ваксини бяха под 5%. Немалка част от хората изчакват и не им се вярва, че ще дойде четвърта вълна. Да не мислят, че имунната система е копче - включваме днес и от утре ни защитава", посочи още тя. 

По думите ѝ не е необходима трета доза ваксина заради Делта и Бета вариантите на коронавируса. Наличните ваксини предпазват в доста висок процент срещу двата варианта.

"Трета доза може да се наложи, ако имаме доста по-сериозна мутация или ако се окаже, че имунитетът спада под защитния минимум. Към момента знаем, че имунитетът от ваксините държи една година, но не знаем дали ще е година и малко, две години или доживот", каза проф. Христова.

"Мутацията на Делта+ е свързана донякъде с избягване на свързване с неутрализиращите тела, което ще затрудни имунния отговор дори при ваксинирани и преболедували. Все още мутацията е с много слабо разпространение. 5-10% по-ниско е предпазването от Делта варианта чрез ваксините", заяви още тя.

И изтъкна, че сме в най-дивия период на коронавируса, ще го опитомяваме в продължение на няколко години.

Миокардит след ваксинация е много рядка странична реакция, дори не може да се направи пряка връзка при част от случаите, стана ясно още от думите ѝ.

"Страничната реакция е около ваксинирането или няколко дни след това. След 10 години човек от всичко може да се разболее", поясни проф. Ива Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
3
15 rate up comment rate down comment 4
Warrezz
преди 2 години
Тия всичките пропагандатори, кога ще ги видим на подсъдимата скамейка? Имунната система, работи постоянно или не работи. Но няма ваксина, която да е по-силна от природата, колкото и да ни убеждават. Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 3
Българка
преди 2 години
Пълни глупости говори тази жена.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 5
Българка
преди 2 години
Пълни глупости. Някои хора трябва да ги е срам.... Сигнализирай за неуместен коментар