Задължителна ваксинация в Русия: Откажеш ли, оставаш без заплата

Делта мутацията на вируса изправя страната пред тежко изпитание

11.07.2021 | 16:26 Редактор: Здравко Черкезов
Задължителна ваксинация в Русия: Откажеш ли, оставаш без заплата

Броят на инфекциите в големите руски градове нараства, а ваксинациите напредват твърде бавно. И държавата реагира с принуда: в определени професии ваксинирането вече е задължително.

От началото на юли в най-големия ваксинационен център в Русия, открит в Москва, могат да се ваксинират до 6000 души дневно. И това е повече от необходимо, защото имунизационната кампания в Русия не върви хич добре.

Делта мутацията на вируса изправя страната пред тежко изпитание. На ден има по над 20 хиляди нови случаи на Ковид-19, от които една четвърт са в столицата Москва. Няколкостотин души губят живота си ежедневно. По тази причина властите вече започнаха да задължават гражданите да се имунизират.

Високо недоверие към ваксините

Русия е разработила четири ваксини срещу коронавирус, като най-популярната е Sputnik V. И макар страната да започна рано с имунизациите, според мнозина дори твърде рано, до момента едва 17 процента от руснаците са получили поне една доза.

Със сигурност проблемите с логистиката и транспорта допринасят за изоставането с ваксинациите. В Дагестан, например, едва 5 процента са ваксинираните с една доза, а в Москва - 24 на сто. Но основният проблем е скептичността на населението към ваксините. В Русия битуват всевъзможни конспиративни теории: ваксините разболявали от рак, водели до импотентност и увреждали репродуктивните способности. Много популярна в социалните мрежи е и теорията за наночипа, който ни били имплантирали заедно с ваксината, информира DW.

Много по-отчетливо е обаче недоверието към препаратите, които правителството препоръчва. Проучване на института "Левада" сочи, че 54 процента от всички руснаци не искат да се ваксинират.

Задължителни ваксинации

Затова в някои региони руските власти започнаха да налагат задължителни ваксинации. В Москва например служителите в гастрономията, търговията и публичните услуги са длъжни да се ваксинират. Това важи и за 60 процента от работещите в предприятията. Който откаже – бива освобождаван. Във вътрешните помещения на ресторанти и кафенета биват допускани само ваксинирани, преболедували или с негативен PCR тест. И това води до тежки загуби за бранша.

А в Черноморския регион на Краснодар, който включва и популярната туристическа дестинация Сочи, от август само ваксинирани и преболедували ще могат да почиват. Прибиращите се от чужбина, които имат ваксинационен сертификат, вече не се нуждаят от PCR тест при завръщането си в Русия.

Безопасна ваксина ли е Sputnik V?

Според международните изследвания скептицизмът по отношение на Sputnik V е неоправдан. Преди Делта варианта британски учени стигнаха до заключението, че ваксината има повече от 90 процента ефективност. Sputnik V предпазва и от новата мутация, но вероятно ефектът е по-слаб. "Всички руски ваксини са ефективни срещу новия вариант", казва Дмитрий Лисовец от здравната служба в Санкт Петербург. "Ефективността на руските ваксини се потвърждава от научните изследвания." Те обаче все още не са публикувани.

По-добре, но далеч не достатъчно, са изследвани страничните ефекти от Sputnik V. Подобно на AstraZeneca и Johnson&Johnson, руската ваксина също е векторна. Реномираното научно списание "Nature" цитира препринт на изследване в италианска болница в Буенос Айрес. При 683-те служители там, които са ваксинирани със Sputnik V, не са отчетени странични ефекти, в това число тромбози. В Бразилия, допълва "Nature", са поставени 2,8 милиона дози от Sputnik V и до момента няма отчетен нито един смъртен случай.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК