ЕС: Великобритания трябва да ни плати 47,5 млрд. евро заради Brexit

Първоначалната сума от 6,8 млрд. евро трябва да бъде платена през 2021 г.

09.07.2021 | 11:58 Редактор: Жаклина Иванова
ЕС: Великобритания трябва да ни плати 47,5 млрд. евро заради Brexit

Европейският съюз заяви, че Великобритания е длъжна да плати 47,5 млрд. евро (56,2 млрд. долара) на ЕС като част от финансовото си споразумение след Brexit.

В консолидирания доклад на ЕС за 2020 г. се казва, че парите се дължат в няколко области, за които двете страни се съгласиха като част от споразумението за оттегляне на Brexit, пише Ройтерс.

Министерството на финансите на Великобритания настоя, че споразумението за сметката за Brexit остава в рамките на предишния диапазон от 40,74 млрд. евро до 45,40 млрд. евро, съобщи Financial Times късно в четвъртък.

Сумата от 47,5 млрд. евро е значително по-висока от очакваното. Службата за бюджетна отговорност на Великобритания (OBR) прогнозира в своя доклад за икономическите и фискалните прогнози от март 2018 г., че сметката ще възлезе на 41,4 млрд. Евро. По време на кампанията за Brexit поддръжниците на идеята говореха за суми между 35 млрд. и 39 млрд. евро.

Първоначалната сума от 6,8 млрд. евро трябва да бъде платена през 2021 г., добавя консолидираният доклад на ЕС, като останалата част от сумата ще е дължима по-късно. Общата сума от 47,5 млрд. евро е посочена в доклада като "нетно вземане от Обединеното кралство".

Сделката за търговия и сътрудничество между Великобритания и ЕС беше сключена през декември след повече от четири години остри преговори и продължително недоверие, след като Великобритания приключи 47-годишното си членство в ЕС.

Сметката включва дълговете и задълженията на страната към ЕС, като например плащането на инфраструктурни проекти, пенсии и обезщетения за болест на длъжностни лица в ЕС.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК