Хаос в Хаити след убийството на президента, появи се видео от разстрела

САЩ отрекоха да са замесени

08.07.2021 | 14:04 Редактор: Тодор Петров

Карибският регион беше разтърсен първо от тропическата буря Елза, превърнала се в ураган, а после и от разстрела на президента на Хаити Жовенел Моиз. 

Военни и полиция превзеха столицата Порто Пренс. Издирват се всички участници в атентата срещу 53-годишния Моиз. 

"Те ще бъдат убити или пленени. Имаше и трима полицаи, взети за заложници, но те са освободени", заяви началникът на полицията в Хаити Леон Луиз.

А видео от разстрела в резиденцията на семейството показва нападателите, които говорят на английски и предупреждават, че това е акция на американска служба. Посланикът на Щатите отрече намеса на Вашингтон. 

Сега властта е в ръцете на премиера. Единственият проблем, е че Моиз назначи нов министър-председател на мястото на действащия Клод Жозеф два дни преди убийството му. 

"Сега сме в ситуация, при която имаме двама министър-председатели. Министър-председател, който е на поста си и друг, законно назначен от президента на републиката. Кой от тези двама министър-председатели трябва да поеме юздите на страната", коментира президентът на Националната асоциация на съдиите от Хаити Уилнър Морин.  

Ситуацията е още по-сложна на фона на многогодишната политическа криза. Самият Моиз беше избран на фона на съмнения за изборни измами. Той трябваше да предаде властта през февруари, което предизвика и протести. Страната с население от 11 милиона и средна заплата от под 5 долара на ден претърпя военен преврат през 2004 година. Изпратена беше и мисия на ООН, а сините каски трябваше да стабилизират реда.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
spazvantov
преди 2 години
Пълен цирк!Те сините каски са най големите убийци и изнасилвачи!Пердата държава завладяна от сатанистите ,педофили! Сигнализирай за неуместен коментар