Ликвидираха четирима наемници, замесени в убийството на президента на Хаити

Двама други са задържани

08.07.2021 | 07:40 Редактор: Жаклина Иванова

В Хаити бяха убити четирима и арестувани двама от предполагаемите убийци на президента Жовенел Моиз, предадоха световните агенции.

Освободени са били тримата полицаи, които бяха взети за заложници от предполагаемите убийци на президента.

В ранните часове на вчерашния ден група от въоръжени нападатели нахлу в резиденцията на Жовенел Моиз край столицата Порт-о-Пренс. 53-годишният президент беше убит, а съпругата му почина по-късно в болницата.

Още вчера изпълняващият длъжността премиер на страната Клод Жозеф съобщи, че убийците са чужденци и призова населението да запази спокойствие.

Това не е първото нападение срещу Моиз, който стана президент през 2017 година. Тогава той не пострада сериозно. Ранени бяха трима негови охранители. Мандатът му изтича през февруари догодина и беше белязан от сериозни скандали, включително и за изборни измами.

Съветът за сигурност на ООН поиска извършителите на това "отвратително престъпление да бъдат изправени бързо пред правосъдието".

По инициатива на САЩ и Мексико още днес Съветът ще се събере на извънредно заседание при закрити врата, за да обсъди ситуацията в Хаити

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК