Къщи и офиси под вода в Турция, Северна Америка регистрира най-горещия юни

Промените в климата водят до бърза ескалация, алармират експерти

07.07.2021 | 14:12 Редактор: Десислава Атанасова

Сериозни наводнения в Северозападна Турция. Десетки души са евакуирани. Няколко реки преляха в окръг Дюздже. Булеварди и улици в градове в черноморската област се превърнаха в езера.

Под вода са къщи и офиси. 47 души, блокирани на различни места в окръга, бяха спасени от стихията. 

А ураганът Елза, който премина през Куба, сега ще връхлети американския щат Флорида, но доста по-слабо. По-рано стихията взе поне три жертви на Карибите и се стигна до евакуация на 200 000 души. Няколко милиона долара са щетите, причинени от него в Ямайка. 

А най-горещият юни за Северна Америка не е изненада, заради безпрецедентно високите температури, отчетени в Канада и части на Съединените щати. 

"Свикваме всяка година да записваме високи температури, регистрирани някъде по света. Това ни казва, че промените в климата водят до бърза ескалация, не само на екстремни температури, но и на извънредно екстремни температури", заяви проф. Питър Стот от Британската метеорологична служба.

Гореща вълна минава и през Сибир, където се регистрират с 5 градуса по Целзий по-високи температури. А според специалистите такива резки климатични промени не са възможни без човешка намеса. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК