ЕK предлага поетапно отпадане на отглеждането на животни в клетки

Стандартите за хуманно отношение към животните в ЕС са сред най-високите в света

01.07.2021 | 10:28 Редактор: Юлия Христова
ЕK предлага поетапно отпадане на отглеждането на животни в клетки

Европейската комисия заяви в сряда, че ще предложи законодателство за поетапно отпадане на отглеждането на животни в клетки, след като гражданска петиция, призоваваща за забраната, събра над един милион подписа.

Комисията заяви, че ще предложи законодателство през 2023 г. за поетапно премахване и в крайна сметка пълна забрана за отглеждането в клетки за всички животни, обхванати от предложението на гражданите, вероятно до 2027 г., предаде "Ройтерс".

Това включва зайци, млади кокошки, пъдпъдъци, патици и гъски. Кокошките носачки, свине майки и телета вече са обхванати от правилата на ЕС относно използването на клетки, въпреки че кокошките носачки могат да се държат в „обзаведени“ клетки, които осигуряват повече пространство от обикновено.

Европейският парламент и 27-те правителства на ЕС трябва да се съгласят и страните ще отговарят за прилагането на правилата.

„Животните са разумни същества и ние носим морална, обществена отговорност да гарантираме, че условията във фермите за животните отразяват това“, заяви в изявление комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес.

Стандартите за хуманно отношение към животните в ЕС са сред най-високите в света, въпреки че повече от 90% от отглежданите зайци в ЕС са настанени в клетки, а през 2019 г. половината кокошки носачки са държани в клетки.

"Чувствам се като един от тези моменти в историята, когато приливът се обръща. Движението за защита на животните успя да раздрънка веригите и да засади семената на нова ера", каза Олга Кику, ръководител на кампанията на групата "Състрадание в ЕС", и един от гражданите, водещ петицията.

Европейският парламент също заяви, че подкрепя забраната и изрази загриженост относно условията в земеделието, при които животните нямат място да стоят прави или да се обърнат на място, пише bloombergtv.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Прасетата в големите ферми, като германските например, също се гледат в безобразни условия. Сигнализирай за неуместен коментар