Москва призна за проблем с хода на ваксинацията, но не е ли твърде късно?

Само 11% от 146-милионното население на Русия са напълно ваксинирани

30.06.2021 | 23:03 Редактор: Здравко Черкезов
Москва призна за проблем с хода на ваксинацията, но не е ли твърде късно?

Русия най-накрая призна, че има проблем с хода на ваксинацията - но след "експлозия" от нови случаи на коронавирус, въпросът е дали тази обществена реализация не е дошла твърде късно?

Само 11% от 146-милионното население на Русия са напълно ваксинирани - дали поради скептицизъм към ваксините като цяло, съмнения относно Sputnik V или други руски ваксини, или "нихилизъм", както предполага говорител на Кремъл.

Но с повече от 20 000 нови случая, съобщени в Русия през последните два дни, както и строги нови ограничения за тези, които не са се имунизирали, опашки в центровете за ваксинация най-накрая се появиха. Пред пункт за спешна ваксинация в мола "Метрополис" в Москва десетки руснаци се бяха наредили за да чакат своята доза от Sputnik V.

"Сега са три часа, скоро ще станат четири", каза придружител, докато тичаше сред предимно млада тълпа, попълвайки формуляри с медицинските си данни. Попитан дали винаги е било така, той отговаря: "Това започна да се случва тази седмица - от понеделник", предаде Dnes.bg.

Това, което се промени, са поредица от строги нови мерки в Москва и други градове, които ще бъдат насочени към тези, които отказват да ваксинират. От понеделник московските кафенета и ресторанти ще изискват QR кодове за ваксинация от посетителите си. Болниците прекратиха операциите, които не са спешни. Обществените пространства, включително детските площадки на открито, са затворени. Правителствената и обслужващата индустрия са си поставили за цел да ваксинират 60% от своите служители.

"Не, не се доверявам напълно на ваксината, но в този момент не вярвам, че имам избор", казва Анастасия Лаврентьева, която работи в областта на човешките ресурси, а също така има събитие на свободна практика и бизнес за обучение за корпоративни клиенти. "Това е - имунизация или скоро изобщо няма да мога да работя." Тя се надява суровите ограничения да бъдат временни и че събитията на открито ще бъдат разрешени до края на лятото.

Кремъл отрече, че руснаците са принудени да се ваксинират. Новите ограничения в Москва бяха обявени, когато миналата седмица Путин се срещна с американския президент Джо Байдън. Руският президент каза, че получаването на ваксината остава личен избор. Путин, който редовно се снима без риза, отказа да пусне снимки, на които е ваксиниран, въпреки вероятността това да повиши доверието в препарата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК