Русия за инцидента с британския кораб: Координирана провокация на САЩ и Великобритания

Амстердам заяви, че руски изтребители са прелетели предизвикателно близо до военния кораб

30.06.2021 | 19:38 Редактор: Искра Ангелова

Остава високо напрежението в Черно море. След инцидента с британския военен кораб, Русия беше обвинена в агресивни действия и срещу нидерландска фрегата. Президентът Владимир Путин определи ситуацията в региона като умишлена провокация.

Координирана провокация на Съединените щати и Великобритания - така президентът Владимир Путин коментира инцидента от миналата седмица с британския военен кораб, който навлезе в близост до бреговете на Крим. 

Впоследствие Кремъл заяви, че са произведени предупредителни изстрели. На въпрос дали ситуацията е можела да доведе до Трета световна война, държавният глава отговори: "Дори да бяхме потопили този кораб, е трудно да си представим, че светът би се изправил на ръба на Трета световна война, защото тези, които предизвикаха инцидента, знаят, че не могат да излязат победители от такъв конфликт." 

Великобритания обаче е категорична - на 23 юни разрушителят Defender е плавал в украински териториални води, а не в руски, тъй като анексията на Крим не е международно призната. На следващия ден подобна ситуация се е разиграла и с нидерландска фрегата в същия район на Черно море. Амстердам заяви, че руски изтребители са прелетели предизвикателно близо до военния кораб. Действията бяха определени като агресивни, но президентът Путин не коментира.

Вместо това обобщи, че Украйна се превръща във военен полигон за чужди сили и това е заплаха за Русия.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК