Лесбийки и самотни жени вече имат достъп до инвитро във Франция

Мярката беше очаквана отдавна от групи за защита на правата на общността на ЛГБТ

30.06.2021 | 11:55 Редактор: Жаклина Иванова
Лесбийки и самотни жени вече имат достъп до инвитро във Франция

Долната камара на френския парламент прие закон, позволяващ на самотни жени и лесбийки достъп до оплождане инвитро, предаде Асошиейтед прес.

Законът за биоетиката, внесен от правителството на френския президент Еманюел Макрон, беше одобрен с 326 гласа срещу 115 "против". Мярката беше очаквана отдавна от групи за защита на правата на общността на ЛГБТ, които оказваха натиск за приемането ѝ откакто Франция легализира еднополовите бракове през 2013 г.

Новият закон разширява достъпа до процедури като изкуствено и инвитро оплождане, които в момента са запазени само за хетеросексуални двойки. Тези процедури са безплатни във Франция и това ще се прилага и към лесбийките и самотните майки.

Здравният министър Оливие Веран заяви, че френските власти се готвят да въведат новия закон в сила възможно най-бързо, така че първите деца може да бъдат заченати до края на годината, предаде БТА.

Гласуването отбелязва края на продължили две години дебати в парламента. Консервативното мнозинство в Сената отхвърли неведнъж тази мярка, но последната дума има долната камара на парламента.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК