Великобритания, Германия и Турция с най-много секции за вота на 11 юли

Веднъж стигнали дестинацията си, те ще се пазят в посолствата ни

28.06.2021 | 19:07 Редактор: Юлия Христова

Първите машини за вота в чужбина отпътуваха тази сутрин. 421 са устройствата, които ще се ползват от българите зад граница. За вота на 11 юли разкритите секции са рекорден брой - общо 791. Осигурено ли е гласуването на сънародниците ни?

273 са секциите в чужбина, в които за първи път ще се гласува с машина. Първите устройства бяха изпратени за Централна и Западна Европа от летище София. А от Централната избирателна комисия са категорични - законът ще се спази. 

Сънародниците ни в чужбина ще гласуват без преференции. Софтуерът е препрограмиран за машините в чужбина.   

А веднъж стигнали дестинацията си, машините ще се пазят в посолствата ни. 

По две устройства за гласуване ще има в най-натоварените секции зад граница - те са общо 148. Рекорден брой секции има във Великобритания - 135. В Уимбълдън, където има около 12 000 българи, ще гласуват в три секции - и в трите машинно. 

"Нямаме притеснения като цяло, ние сме подготвени и за двата варианта - с бюлетини, и с машини. Понеже трите секции ще са в една сграда, ще се насочват хората. Най-много да чакат 10-20 минути", посочи доброволецът в Уимбълдън, Великобритания Добромир Трифонов. 

След Острова най-много секции ще има в Германия - 117, следвана от Турция - със 112. От ЦИК посочиха и че техническото осигуряване на машините зад граница е отговорност на фирмата-доставчик "Сиела Норма". До утре в 10 часа ще бъдат изпратени всички машини за чужбина. А до края на седмицата у нас ще пристигнат и допълнително закупените устройства за гласуване за вота в страната.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК