Евролидерите обсъждат Ковид-19 и отношенията с Турция и Русия

Трябва да съгласуват позициите си относно свободното движение в рамките на ЕС

24.06.2021 | 13:51 Редактор: Тодор Петров

Среща на върха на Европейския съвет се провежда в Брюксел. Във фокуса на евролидерите ще бъдат горещите теми: отношенията с Русия и Турция, както и възстановяването от Ковид пандемията. България е представена от президента Румен Радев.

Отношенията между ЕС и Анкара изглежда са напът да се стабилизират - поне по темата с миграцията. Очаква се по време на срещата на върха евролидерите да одобрят отпускането на допълнителни средства за бежанците и за модернизиране на митническия съюз между Турция и Европа. 

В дневния ред ще бъдат поставени още темите за човешките права и проблемите с правовата държава в Турция. Външните отношения с Русия също ще са акцент в дискусиите на държавните и правителствени ръководители на 27-те. 

По-рано Франция и Германия предложиха да се възобновят срещите между Брюксел и Москва, като опит за деескалация на напрежението. За Украйна обаче подобна инициатива е опасна. 

"Решението за замразяване на срещите на върха между Европейския съюз и Русия беше взето през 2014 г. на фона на руската агресия срещу Украйна. За съжаление, Русия не демонстрира никаква воля за промяна на политиката си нито спрямо Украйна, нито спрямо Съюза и ние смятаме, че възобновяването на срещите на върха е безпочвено", заяви министърът на външните работи на Украйна. 

По време на двудневната среща евролидерите ще съгласуват и позициите си относно свободното движение в рамките на Европейския съюз. Ще обсъдят ваксинацията и новите варианти на Ковид-19. 

Унгария и новият ѝ закон срещу ЛГБТ общността също може да влезе в дневния ред. 17 от лидерите подписаха писмо в защита на правата на хората, които попадат под ударите на закона.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК