Радев настоява в ЕС сертификатът за Ковид-19 да не предпоставя ограничаване на права

Лидерите от ЕС заседават днес и утре в Брюксел

24.06.2021 | 07:24 Редактор: Елеонора Танева

Лидерите от ЕС заседават днес и утре в Брюксел по въпроси, свързани с Ковид-19, икономическото възстановяване, миграцията и външните отношения, включително отношенията с Турция и Русия. България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Европейският съвет ще направи преглед на епидемичната обстановка и актуалното състояние на процеса на ваксиниране в Общността.

Обект на дискусии ще бъде и подготовката за прилагането на цифровия сертификат на ЕС за Кавид-19.

Радев ще защитава позицията, че сертификатът за Ковид-19 не трябва да се превръща в предпоставка за ограничаване на права или за предоставяне на привилегии и трябва да се осигури неговата оперативна съвместимост.

Европейските лидери ще разгледат и актуалното състояние на изпълнението на Инструмента "Следващо поколение ЕС" и по-конкретно на механизма за възстановяване и устойчивост, който е от първостепенно значение за намаляване на последиците от пандемията в държавите членки.

На 25 юни ще се проведе и Среща на върха на държавите от Еврозоната в разширен формат, на която ще бъдат обсъдени икономическите предизвикателства след породената от Ковид-19 криза.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК