Рязък скок на заразените с индийския вариант във Великобритания и Кипър

Меркел: Всички страни от ЕС да въведат карантина за пристигащите от Острова

24.06.2021 | 07:10 Редактор: Тодор Петров

Нараства броят на случаите със заразени с индийския вариант на коронавируса във Великобритания. За последното денонощие са регистрирани повече от 16 000 нови случая в страната. 

Това увеличава съмненията, че мерките на Острова могат да бъдат облекчени от 19 юли. Според пътната карта на премиера Борис Джонсън, вдигането на локдауна в страната трябваше да стане на 21 юни, но заради бързото разпространение на варианта Делта премиерът отложи датата с месец, за да се ваксинират повече хора и да се достигне целта от имунизация на 2/3 от пълнолетното население.

Вариантът Делта тревожи не само британците. Рязък скок на заразените с коронавирус отчетоха и в Кипър. 167 са новите случаи в страната за последното денонощие, което е три пъти повече в сравнение с понеделник, когато новозаразените бяха 67. Нараства и броят на хоспитализираните. 

Здравните власти обясняват влошаването на ситуацията с навлизането на индийския вариант Делта, който засяга повече младите и неваксинираните хора. 

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че всички страни от ЕС трябва да въведат карантина за пристигащите от Великобритания. Прогнозите на експертите са, че до края на август Делта вариантът на Ковид-19 ще съставлява около 90% от случаите в Европа.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК