Стоев: България подкрепя Икономическия план за демократичното развитие на Беларус

"Хората имат право на свободно развитие и по-добро бъдеще", заяви той

21.06.2021 | 21:24 Редактор: Жаклина Иванова
Стоев: България подкрепя Икономическия план за демократичното развитие на Беларус

Министърът на външните работи Светлан Стоев изрази подкрепа и солидарност с народа на Беларус в усилията му за изграждане на демократично бъдеще и приветства Икономическия план на ЕС за страната по време на заседание на Съвета "Външни работи“ в Люксембург, съобщиха от Министерството на външните работи.

"България подкрепя Икономическия план за демократичното развитие на  Беларус, предвиждащ помощ от 3 млрд. евро, който да бъде активиран при положителна промяна в страната. Народът на Беларус има право на свободно развитие, икономическо възстановяване и по-добро бъдеще“, заяви министър Стоев по време на проведената неформална среща с опозиционния лидер Светлана Тихановская.

Във връзка с продължаващото влошаване на ситуацията в Беларус и все по-репресивния подход спрямо гражданското общество и опозицията в страната Съветът "Външни работи“ прие четвърти пакет ограничителни мерки, в който са включени и пряко отговорни лица за отвличането на полета на Ryanair на 23 май 2021 г. Беше взето политическо решение за налагане на секторни икономически санкции, които съществено да засилят натиска върху режима на Лукашенко. Съветът потвърди своята единна и категорична подкрепа за народа на Беларус и правото му на демократичен избор, като обсъди начини за допълнителна подкрепа на ЕС за белоруската опозицията и гражданско общество.

Дневният ред на СВнР включваше още дискусии по Ирак и отношенията ЕС - Латинска Америка, както и преглед на широк кръг актуални външнополитически въпроси.

"Напълно подкрепяме усилията на иракското правителство да извърши икономически, политически и социални реформи, както и да продължи позитивните промени в сферата на сигурността и борбата с тероризма. Успехът на тези усилия е от огромно значение за стабилността и сигурността на Ирак и региона“, заяви министър Светлан Стоев в изказване и от името и на външните министри на Австрия, Чехия, Хърватия и Полша по време на работна сесия с иракския им колега Фуад Хусейн. 

Европейските министри подчертаха ключовото значение на провеждането на честни, прозрачни и приобщаващи избори на 10 октомври 2021 г. и потвърдиха готовността за изпращане на наблюдателна мисия на ЕС, ако условията позволяват. В хода на дискусията министрите на държавите членки призоваха за съблюдаване на върховенството на закона, правата на човека, за засилване на сътрудничеството по борбата с тероризма, управлението на границите и миграцията. Дадена бе висока оценка за усилията на иракското правителство за деескалация и сближаване на позициите на държавите от региона.

Снимка: МВнР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК