Стоев към Османи: Гледаме в една посока, но дали ще осъществим желаната перспектива

Стоев изтъкна приемствеността и последователността в българската външна политика спрямо евроинтеграцията на РСМ

17.06.2021 | 16:20 Редактор: Жаклина Иванова
Стоев към Османи: Гледаме в една посока, но дали ще осъществим желаната перспектива

Министърът на външните работи Светлан Стоев се срещна днес с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи в Анталия в рамките на заключителния форум на ротационното председателство на Турция на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Двамата министри обсъдиха двустранните отношения и европейската перспектива на Република Северна Македония, съобщиха от Министерството на външните работи.

Министър Светлан Стоев изтъкна приемствеността и последователността в българската външна политика спрямо евроинтеграцията на Република Северна Македония. 

Светлан Стоев увери, че няма по-заинтересована страна от България  Република Северна Македония да стане член на ЕС

"България очаква конкретни стъпки от Република Северна Македония по изпълнението на договореностите между двете страни", подчерта Светлан Стоев и добави, че прагматичният път е печелившият и за двете страни. 

"Като приятели и колеги гледаме в една посока. Въпросът е дали ще осъществим желаната перспектива по дългия или по краткия път“, заяви още той.

Външният ни министър подчерта, че в лицето на България Република Северна Македония винаги е имала партньор, на когото да разчита и припомни българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато страната ни върна темата за разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани в дневния ред на Съюза.

Министър Буяр Османи отбеляза значението на постоянната комуникация за позитивното развитие в разрешаването на двустранните въпроси. Той информира българския си колега, че вече е определен икономически съветник, който ще съдейства на българските инвеститори в Република Северна Македония, и го увери, че скоро страната му ще има посланик в България.

Снимка: Министерството на външните работи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК