Министър Стоев: Отворени сме за активен, открит и пълноценен диалог с РСМ

България продължава да е последователна в подкрепата си за европейската интеграция на Западните Балкани, заяви той

21.05.2021 | 15:07 Редактор: Жаклина Иванова

 

Надеждите на Скопие, че временното правителство в България, ще отключи вратата за започването на преговорите с Европейския съюз, удариха на камък. Служебният външен министър Светлан Стоев потвърди, че промяна в такава посока няма. Пред еврокомисаря за разширяването и португалския външен министър, той подчерта, че София остава отворена за открит и пълноценен диалог.
 

"Очакваме от нашите най-близки съседи в региона да работим в дух на искреност и конструктивност. Искам да подчертая, че по тази тема е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в националната позиция на България за Република Северна Македония. За нас е от ключово значение", заяви служебният външен министър Светлан Стоев.

Той посочи още, че европейската перспектива на Западните Балкани продължава да е един от основните приоритети на българската външна политика. И припомни, че по покана на президента Румен Радев предстои съвместно пътуване с президента Стево Пендаровски по повод 24 май.

"Надяваме се усилията и доброжелателният подход на България най-накрая да бъдат оценени от нашите съседи и заедно да работим за намирането на устойчиво, и трайно решение на отворените въпроси в отношенията ни", допълни Стоев.

Дипломатическите совалки на Брюксел целят да постигнат решение на спора между София и Скопие. Португалия, която пое ротационното председателство на Съвета на ЕС, работи усилено в тази посока. Според дипломатически източници, португалското председателство е изготвило стратегия,  но предложенията в нея не отговарят на българската позиция.

"В момента има два процеса по отношение на разширяването - първият е започване на следващата междуправителствена конференция със Сърбия и Черна гора, а другият - одобряването на преговорната рамка и впоследствие започване на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония и Албания", посочи португалския външен министър.

По време на посещението си в София, еврокомисарят за разширяването и португалският външен министър се срещнаха и с бившия премиер Бойко Борисов..

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: МВнР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК