Откриха нов вариант на Ковид-19 в Индия, заразени има и във Великобритания

Мутацията може да намали активността на антителата при преболедувалите и ваксинираните

21.06.2021 | 19:09 Редактор: Жаклина Иванова

Откриха нов щам на коронавируса в Индия. Вариантът е наречен Делта плюс. Случаи на заразени с него има и във Великобритания.

Новият вариант е изолиран в индийския щат Махаращра. Става дума за около 20 случая. Делта плюс се отличава с мутацията K417N на шиповидния протеин, която може да намали активността на антителата при преболедувалите и ваксинираните. Новината идва на фона на това, че индийският щам Делта буквално доведе страната пред колапс. 

"Вирусът се опитва да оптимизира пренасянето си и да избяга от антителата, създавайки нови мутации", каза епидемиологът Винод Скариа. 

Докладите на Световната здравна организация показват, че този вариант е бил изолиран в Европа през март, и то в Англия. Първо при пет лица, пътували до или преминали през Непал и Турция. А към момента вече са над 30. Половината от тях не са били ваксинирани. 

"Тази мутация е класифицирана засега като вариант, който буди интерес, а не загриженост. Трябва да проверим дали се предава по-лесно. Основното е веригата на предаване. Така че, ако успеем да се справим с основната причина и да прекъснем веригите на предаване, ще можем да ограничим разпространението на който и да е вариант", обясни д-р Винод Кумар Пол.

Към момента не е ясно дали този нов вариант се предава по-лесно и дали е по-смъртоносен. За разлика от индийския щам, който се пренася по-лесно. В страни като Великобритания 90 на сто от всички новозаразени са с него. Симптомите му започват като настинка. В Индия заразените с коронавирус са почто 30 млн., а починалите са над 380 000. На този фон индийските власти призоваха хората да практикуват повече йога.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
мутации
преди 2 години
"Вирусът се опитва да оптимизира пренасянето си и да избяга от антителата, създавайки нови мутации" - Много умен вирус! В коя ли био-технологична лаборатория опитва това оптимизиране? Сигнализирай за неуместен коментар