Брюкселски съд: AstraZeneca трябва да достави 50 млн. дози ваксини до септември

При неспазване на сроковете AstraZeneca ще трябва да заплати глоба в размер на 10 евро за всяка недоставена доза

18.06.2021 | 16:50 Редактор: Жаклина Иванова
Брюкселски съд: AstraZeneca трябва да достави 50 млн. дози ваксини до септември

Днес Първоинстанционният съд в Брюксел реши да постанови временни мерки по делото, заведено срещу компанията AstraZeneca от Европейската комисия и 27-те държави – членки на ЕС. Съдът разпорежда на AstraZeneca спешно да достави 50 милиона дози ваксина до 27 септември 2021 г. съгласно задължителен график както следва:

  • 15 милиона дози до 26 юли в 9,00 ч.
  • 20 милиона дози до 23 август
  • 15 милиона дози към 27 септември

В случай на неспазване на тези срокове за доставка AstraZeneca ще трябва да заплати глоба в размер на 10 евро за всяка недоставена доза. Решението на съдията относно поисканите временни мерки се основава на факта, че AstraZeneca е извършила тежко нарушение на договорните си задължения към ЕС. 

Съдът също така счита, че AstraZeneca е трябвало да положи всички усилия, за да достави ваксините в рамките на договорения график, включително от британските си производствени обекти, изрично посочени в договора, особено като се имат предвид големите закъснения при доставките за ЕС.

"Настоящото решение потвърждава позицията на Комисията: AstraZeneca не е спазила ангажиментите, които е поела в договора. Радостно е, че независим съдия потвърждава това. Решението показва, че нашата европейска кампания за ваксиниране не само дава всекидневно резултати в полза на нашите граждани, но също така, че тя е изградена на солидно правно основание", отбеляза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК