Италия спира с AstraZeneca за лица под 60 г. след смъртта на тийнейджърка

Младата жена е починала от сериозна тромбоза на кавернозния синус и последващ мозъчен кръвоизлив

11.06.2021 | 22:14 Редактор: Жаклина Иванова
Италия спира с AstraZeneca за лица под 60 г. след смъртта на тийнейджърка

Италианското правителство съобщи днес, че ограничава използването на ваксината на AstraZeneca срещу Ковид-19 само за хора над 60 години, след като тийнейджърка почина от тежка тромбоза след получаване на първа доза от нея, предадоха световните агенции.

Осемнадесетгодишната Камила Канепа почина вчера. Тя е получила първата доза от препарата на AstraZeneca на 25 май в Генуа, в областта Лигурия. 

Младата жена е отишла в клиниката "Лаваня" в Генуа на 3 юни с първи оплаквания, но след компютърна томография и неврологичен преглед била пусната да се прибере. Лекарите ѝ препоръчали да повтори изследванията след 15 дни, но още на 5 юни тя била докарана в същото спешно отделение с частични двигателни проблеми. После била прехвърлена в неврохирургията в болницата "Сан Мартино" в Генуа.

Младата жена е починала от сериозна тромбоза на кавернозния синус и последващ мозъчен кръвоизлив. Две направени ѝ операции не могли да ѝ помогнат. Сега родителите ѝ са решили да дарят органите Ц и те ще бъдат трансплантирани на петима нуждаещи се.

Случаят породи бурна полемика в Италия дали препаратът на AstraZeneca може да се използва при всички възрастни въпреки вече изразените медицински опасения. По случая с Камила е започнала и проверка в двете болници, в които тя е била лекувана. Камила е имала автоимунно заболяване на кръвта и е приемала медикаменти на хормонална основа. Сега се проверява дали в документите, които се попълват преди ваксинирането, е било отбелязано това нейно заболяване, допълва ТАСС.

След случилото се с Камила италианският специален комисар за борбата с коронавируса Франческо Филюоло заяви: "Препаратът на AstraZeneca ще се използва само при хора над 60 години".

На 8 юни в Генуа беше съобщено пък за 34-годишна жена, ваксинирана с препарата на AstraZeneca на 27 май, която е била приета също в болницата "Сан Мартино" с ниски нива на тромбоцити и силно главоболие, предаде БТА.

Здравните власти на Лигурия са преустановили временно използването на партидата с препарата на AstraZeneca, с който са били ваксинирани Камила и 34-годишната жена.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Хайде де!
преди 2 години
С автоимунно заболяване и на хормонални медикаменти? Сигурно е била и с наднормено тегло? Девойката не е трябвало въобще да се всксинира, а го е направила доброволно. После ваксината й била виновна... Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 1
медицина и лобизъм
преди 2 години
Целият ЕС да съди ЕМА за грешните препоръки, дадени по политически и финансови причини! Една опасна захората ваксина, сгрешена още при клиничните изпитания беше допусната и препоръчана въпреки многобройните сигнали! Сигнализирай за неуместен коментар