Крачка назад: Въглищата отново превземат Европа

Резервите от природен газ са драстично намалели

16.06.2021 | 22:37 Редактор: Елеонора Танева
Крачка назад: Въглищата отново превземат Европа

В Европа въглищата отново стават актуални. Резервите на Европа от природен газ са толкова намалели, че континентът, който обикновено се разглежда като лидер в глобалната борба срещу вредните емисии, се насочва към въглищата, за да отговори на търсенето на електроенергия, което се връща на предпандемичните нива

"Употребата на въглища на континента е скочила с 10% до 15% тази година, след като по-студената и по-дългата от обичайното зима е изпразнила харанилищата за газ", заяви Анди Сомер, ръководител на екипа по фундаментален анализ и моделиране в Axpo Solutions AG. 

С отвярането на икономиките и завръщането в офиса, страни като Германия, Холандия и Полша се обърнаха към въглищата.

Европа отдавна е в челните редици на битката за намаляване на глобалното затопляне. 

„Запасите от газ са толкова ниски, че Европа не може да си позволи допълнително производство на енергия с горивото“, каза Сомер

Завръщането на въглищата е неуспех за Европа преди преговорите за климата в Глазгоу по-късно тази година, пише bloombergtv.bg.

Лидерите на най-големите световни икономики не успяха да определят категорична дата за прекратяване на изгарянето на въглища на срещата на Г-7 през уикенда в Корнуол, Великобритания. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК